2023 Brüsszel

Mészáros Miklós

Rejtély - Mészáros Mihály szobor kiállítása

Liszt Intézet Brüsszel Treurenberg 10, 1000 Brüsszel

2023. ápr. 20. 19:00 - 2023. jún. 2. 19:29

 

"A keletkezés – létezés – felbomlás örök, lassú, folyamatos mozgásában keresi a maga formáit, nem új formákat konstruál, hanem felismeri valamely időtlenül létező alakzatban a maga formáját, kiemeli és szoborrá alakítja. Ha bronzzal dolgozik, az öntés műveleteiben kis léptékben megismétli a keletkezés – létezés – felbomlás – újjászületés folyamatát, a tudott törvények, és a még nem ismert törvények, a véletlenek működését.

Azt, hogy mit, mikor, hogyan ismer fel az alkotásra késztető jelenségekből, nem tudom. valószínűleg ő sem tudja, ez titok, alighanem az is marad, egy valami biztos: művészet e titok nélkül nincsen."

Aba-Novák Judit művészettörténész

  

 "Mindig rejtély volt számomra, hogy miért csinál az ember szobrot, képet, rajzot? Mi az az ősi erő, mely őt arra készteti, hogy szóban meg nem fogalmazható érzéseit, hangulatait műtárgyba kényszerítse? Mi az az ismeretlen izgatószer, ami mindig műtárgy létrehozására indítja? Mi az a titokzatos mód, mely a műtárgyba sűrített érzést, hangulatot konzerválja, átplántálja a nézőbe és így a mű hosszú időkön keresztül sugározza létrehozójának szándékát, mint egy örökös szárazelem — mindig van benne töltés, feszültség."

Mészáros Mihály szobrász

 

„Életem egyik nagy szerencséje, hogy a fia lehettem.

Nagyon mérges voltam rá időnként kamasz koromban, miért nem focizhatok a többiekkel, miért kell itt segítenem, agyagot gyúrni, bronzot önteni, műhelyt takarítani? Miért szobrász az Apám?

És persze nagyon büszke voltam, amikor megkérdezték, hogy mivel foglalkozik az apukád? Szobrászművész! Ezt nem mindenki mondhatta el. És Te is tudsz szobrokat készíteni? Persze, nagyképűsködtem - és ismertettem nagyjából a technikai folyamatokat.

A lényeget pont nem tudom: alakítani az anyagot, míg szoborrá nem lesz. Ott a titok, ott születik a mű, a művészet.”

 Mészáros Miklós